Oamenii desenează biciclete din memorie și acest artist le transformă în redări 3D. De ce este un experiment psihologic interesant

de: Ozana Mazilu
23 04. 2021

Aceste biciclete proiectate de artistul din Bologna, Gianluca Gimini, pot părea elegante și utile, dar cele mai multe dintre ele au câteva defecte, de la piese lipsă la proporții necorespunzătoare. Asta pentru că se bazează pe schițe făcute din minte de către oameni obișnuiți.

De peste șase ani, Gimini le cere străinilor să deseneze biciclete pe loc, direct din memorie. Vârstele participanților săi au variat între 3 și 88 de ani, acoperind șapte naționalități diferite, conform site-ului său.

Aceste desene de biciclete arată, de fapt, cât de neatenți la detalii suntem chiar și cu obiectele uzuale

El își abordează proiectul ca un experiment psihologic informal, căutând informații despre comportamentul uman în cadrul datelor pe care le colectează. De exemplu, mulți participanți confundă plasarea lanțului, deși 90% din aceste greșeli sunt atribuite femeilor. Între timp, bărbații au mult mai multe șanse să complice excesiv structurile cadrelor.

De la realizarea primei sale schițe în 2009, Gimini a colecționat peste 376 de ilustrații, care variază de la cele relativ realiste la cele de domeniul fantasticului. Dar abia în 2016 a luat desenele și le-a transformat în “Velocipedia”, redând contururile din creion în desene digitale.

Rezultatele desenelor sunt dovada unui fenomen psihologic dovedit: expunerea frecventă la obiecte de zi cu zi nu este deosebit de eficientă în producerea unei amintiri precise a obiectului respectiv. Deși majoritatea dintre noi am văzut probabil nenumărate biciclete în viața noastră, puțini dintre noi suntem familiarizați cu modul în care componentele unei biciclete sunt puse împreună.

Gimini dă un efect pozitiv acestui experiment, așa cum explică pe pagina sa Behance: „Un singur designer nu a putut inventa atât de multe modele noi de biciclete în o sută de vieți și de aceea mă uit la această colecție atât de uimit. Toată lumea, indiferent de vârstă și de slujba sa, poate veni cu invenții extraordinare, inedite, noi și uneori SF”.

Iată ce au desenat unii dintre participanți, desene urmate de interpretările lui Gimini.